Supreme Commander 2

How we justify all that high-dollar hardware.

Moderator: Hoser

Supreme Commander 2

Postposted on Fri May 29, 2009 7:22 pm

hmm was anyone able to play Sumpreme Commander 1 ?

I really wanted to enjoy it.. and I did for the periods before it crashed, but having it crash fairly regularly made me shelf it. Did anyone actually play through the single player campaign? It would usually only play for about 2 hours for me before it would crash.

Anyways.. I'm not so excited about 2 since I suspect that if they couldnt get the first one not to crash the 2nd wont be much better.
Although most of my crashes were "out of memory" errors. Which I suppose could be handled by getting more memory if it wasnt just a memory leak in their code.
.. At any rate it was still their problem for releasing a game that didnt do the proper checks to prevent out of memory exceptions... and not handle them.
You don't have to feel safe to feel unafraid.
danny e.
Maximum Gerbil
Gold subscriber
 
 
Posts: 4371
Joined: Thu Apr 25, 2002 3:09 pm
Location: Indonesia/Nebraska/Wisconsin

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Fri May 29, 2009 8:19 pm

Yea i enjoyed one, danny maybe you didn't know supreme commander: forged alliance also came out. It has some significant differences in it's engine that net'd big performance gains, i have first hand experience of that. I gave up on supreme commander but was able to thoroughly enjoy forged alliance without it slowing my system to the point of clicks and pops from my sound card as supreme commander did. I look forward to supreme commander 2 and will definitely be picking it up.
Looking for Knowledge wrote:When drunk.....
I want to have sex, but find I am more likely to be shot down than when I am sober.
Heiwashin
Grand Gerbil Poohbah
 
Posts: 3027
Joined: Wed Dec 13, 2006 1:21 pm
Location: Denham Springs, LA

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Fri May 29, 2009 8:32 pm

I played Supreme Commander and Forged Alliance on multiple systems (P4 2.4c, Athlon Barton, Phenom II) and never had any significant bugs or problems with the campaign or skirmish.
dwhess
Gerbil
 
Posts: 41
Joined: Sat Aug 26, 2006 1:39 pm

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Fri May 29, 2009 8:45 pm

hmm cool. maybe i'll pick that one up then.
i enjoyed 1 quite a bit .. if only it didnt always crash before the level was over.

perhaps they have some fixes even for it now.. I guess i havent even checked. :)

Hopefully 2 is good and stable.
You don't have to feel safe to feel unafraid.
danny e.
Maximum Gerbil
Gold subscriber
 
 
Posts: 4371
Joined: Thu Apr 25, 2002 3:09 pm
Location: Indonesia/Nebraska/Wisconsin

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Fri May 29, 2009 9:09 pm

With Forged Alliance added on, it was playable on a high-end dual-core system. Overclocked Core 2 with at least 2MB of L2 cache running at 3GHz and a Radeon 3800 series was plenty unless you wanted to play with insane levels of AI. You could build an E8500 system with a Radeon 4850 or 4770 even, and it'd be plenty fast enough. Plus FA was stable - you can play online without big crashing issues, again, unless you got out of hand with memory.

When I tried to play it on an E2140 OC'd to 3GHz, it was OK. When that CPU became an E4400, it was almost twice as fast - this game is sensitive to cache. I bet a Phenom would be OK, but an Athlon X2 with just 2x512kb is just as bad off as an E2x00 series chip.

Unfortunately, I lost interest before I owned hardware that could play it well, and only play online with friends; I don't play offline at all anymore, and I don't play it unless invited to do so by someone I know.
I do not understand what I do. For what I want to do, I do not do. But what I hate, I do.
derFunkenstein
Gerbil God
Gold subscriber
 
 
Posts: 21261
Joined: Fri Feb 21, 2003 9:13 pm
Location: WHAT?

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Fri May 29, 2009 9:45 pm

danny e. wrote:hmm was anyone able to play Sumpreme Commander 1 ?

I really wanted to enjoy it.. and I did for the periods before it crashed, but having it crash fairly regularly made me shelf it. Did anyone actually play through the single player campaign? It would usually only play for about 2 hours for me before it would crash.

Anyways.. I'm not so excited about 2 since I suspect that if they couldnt get the first one not to crash the 2nd wont be much better.
Although most of my crashes were "out of memory" errors. Which I suppose could be handled by getting more memory if it wasnt just a memory leak in their code.
.. At any rate it was still their problem for releasing a game that didnt do the proper checks to prevent out of memory exceptions... and not handle them.


What are the specs of the system you was trying to play SupCom on ? I have never once had it crash on me. Also what OS I know it was way more likely to have out of memory errors in vista than XP. I will probably get 2 as soon as it come out. I really enjoyed 1 and forged alliance.
Hance
Darth Gerbil
 
Posts: 7625
Joined: Mon Sep 29, 2003 1:58 pm
Location: Grace Idaho

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Tue Jun 23, 2009 7:18 pm

SUPCOM 2 will be developed partly by SQUARE ENIX !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I'm betting it's just the cut scenes we're talking about. Unless Cloud or Squall appears in them, I'll think this is a complete waste of time.
Though, the supcom vanilla and the FA cutscenes were pretty bland.
GACKT ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Dual nehalem Xeon e5520 / 16 GB DDR3 / GTX 280
mph_Ragnarok
Graphmaster Gerbil
 
Posts: 1315
Joined: Thu Aug 25, 2005 7:04 pm

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Tue Jun 23, 2009 7:51 pm

Never had Supreme Commander or Forged Alliance crash on me either. Got it to run on my laptop too at low detail.
Spyrano
Gerbil
 
Posts: 19
Joined: Fri Jan 18, 2008 6:46 pm

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Tue Jun 23, 2009 8:06 pm

mph_Ragnarok wrote:SUPCOM 2 will be developed partly by SQUARE ENIX !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I'm betting it's just the cut scenes we're talking about. Unless Cloud or Squall appears in them, I'll think this is a complete waste of time.
Though, the supcom vanilla and the FA cutscenes were pretty bland.


GPG will still do the development, Square Enix looks to be publishing it.

http://arstechnica.com/gaming/news/2008 ... e-enix.ars
tfp
Grand Gerbil Poohbah
 
Posts: 3068
Joined: Wed Sep 24, 2003 11:09 am

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Tue Jun 23, 2009 9:49 pm

Life is short
fpsduck
Gerbil XP
 
Posts: 382
Joined: Fri Oct 05, 2007 4:13 am
Location: Unknown Planet called Earth

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Tue Jun 23, 2009 10:18 pm

Most of Sup Com's problems have been fixed, and haven't greatly affected me.
(then again, I played it on XP64 with my athlon 64x2 and 4 GB ddr.)
There's an unofficial 4GB memory patch, and a core maximizer utility. Using both helps.
FA has an AI bug which caused me problems, but it's been fixed with community patches/mods.
GPG net was fairly buggy when it started, and crashed a lot. Works fine now.
Only reason I don't play SupCom/FA anymore is because there are too many mods needed to improve gameplay, and it's a pita keeping them up to date.
FA killed turtling, so I don't like it as much, but it's still ok.
Either game is leaps and bounds above the other strategy games out there.
Solar Empire is decent too. Certainly less bugs.

I just hope supcom2 isn't released full of bugs like the first 2 were.
That would probably kill it off prematurely.
l33t-g4m3r
Gerbil Jedi
Silver subscriber
 
 
Posts: 1972
Joined: Mon Dec 29, 2003 2:54 am

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sat Jun 27, 2009 9:19 pm

I played a lot of SupCom (80 hours) Online in multiplayer, but it just suddenly became not-fun. The matches at a higher level (top 1000) were just mechanical and involved very little strategy. It felt like everyone was looking to assassinate the ACU instead of slowly pushing and having small victories. The game was really fun for a little while, but I haven't played it in a year. I probably won't pick up SupCom 2 unless they focus more on tactics and less on production.
"TORTURIS EXUVIAS EUNT"
Phenom X6 1090T @ 3.2 GHz
Sapphire Radeon 6950
TurtlePerson2
Graphmaster Gerbil
 
Posts: 1097
Joined: Sat May 26, 2007 9:08 am
Location: Plano, Texas

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 8:18 am

The ACU belongs under a T3 shield (if your faction has such a thing) with an anti-nuke (a pair if your opposition has that T4 experimental nuke) and a handful of T2 strategic missile defense. If your base has sufficient T3 AA (to avoid T3 bombers) and whatever other defensive units/structures, then you're basically free to do whatever you want.
I do not understand what I do. For what I want to do, I do not do. But what I hate, I do.
derFunkenstein
Gerbil God
Gold subscriber
 
 
Posts: 21261
Joined: Fri Feb 21, 2003 9:13 pm
Location: WHAT?

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 1:45 pm

At least vs the AI.
tfp
Grand Gerbil Poohbah
 
Posts: 3068
Joined: Wed Sep 24, 2003 11:09 am

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 2:16 pm

I got bored of SC for the simple fact that it had 'infinite resources.' Being able to create and store as much mass and energy as you wanted took away a lot of map strategy, I understand that it was part of what made SC interesting or different from other RTSes and promoted huge wave after wave battles but it just didn't seem right to me. Taking away both resource map strategy and resource use planning to an extent made me feel like they almost shouldn't have bothered with resources at all - not that gathering resources is fun in RTses per se but it' part of the strategy. I imagine resources will be similar in SC2 so I'll probably skip it.
MadManOriginal
Graphmaster Gerbil
 
Posts: 1405
Joined: Wed Jan 30, 2002 7:00 pm
Location: In my head...

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 2:26 pm

It was the same resource management as Total Annihilation, FWIW. And it wasn't like you plop down a mass extractor and an energy factory and that was it; you could go in the hole and in such cases it would slow you way down. The idea with resources is to find a happy medium between what you produce and what you spent so you don't waste much. Unless you created mass storage (which could also help increase the rate of production) or energy storage units, your capacity is pretty limited.
I do not understand what I do. For what I want to do, I do not do. But what I hate, I do.
derFunkenstein
Gerbil God
Gold subscriber
 
 
Posts: 21261
Joined: Fri Feb 21, 2003 9:13 pm
Location: WHAT?

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 3:12 pm

MadManOriginal wrote:I got bored of SC for the simple fact that it had 'infinite resources.' Being able to create and store as much mass and energy as you wanted took away a lot of map strategy, I understand that it was part of what made SC interesting or different from other RTSes and promoted huge wave after wave battles but it just didn't seem right to me. Taking away both resource map strategy and resource use planning to an extent made me feel like they almost shouldn't have bothered with resources at all - not that gathering resources is fun in RTses per se but it' part of the strategy. I imagine resources will be similar in SC2 so I'll probably skip it.



TA and Supreme Commander have limited resources. It just uses a different model from C&C and Blizzard RTS. The model is based around unit count and metal/mass deposits (control points). You either had to risk and expand all over the map if you wanted more mass. or convert energy surplus into mass/metal. However, the conversion process's efficiency varies from each game. In TA, it was expensive and inefficient. In Supreme Commander Classic it was too cheap and efficient. While in FA it was nerfed to the point of being useless. You also have the option of savaging battle wreckage for quick, cheap mass.

Resource management is very important in all games. IMO, it was far more important then what was in C&C and Blizzard RTS. Map control was far more important in FA and TA. It often decides the victor. It is not quite the case for Supreme Commander Classic due to serious late-game balance problems (LOLWAT? SCU+ACU and T3 Fab SPAM!).
Ivy Bridge i5-3570K@4.0Ghz, Gigabyte Z77X-UD3H, 2x4GiB of PC-12800, EVGA 660Ti, Corsair CX-600 and Fractal Refined R4 (W). Kentsfield Q6600@3Ghz, HD 4850 2x2GiB PC2-6400, Gigabyte EP45-DS4P, OCZ Modstream 700W, and PC-7B.
Krogoth
Maximum Gerbil
Silver subscriber
 
 
Posts: 4395
Joined: Tue Apr 15, 2003 3:20 pm
Location: somewhere on Core Prime

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 3:25 pm

Ok, I guess I can't criticize a game 'imo' without it being wrong :rolleyes: sorry SC fans, it was just something I personally didn't like. I never played TA but if they had to keep changing it during patches and expansions it tells me that a very basic game mechanic was not done right in the first place and I don't buy games hoping for fixes to basic game mechanics.
MadManOriginal
Graphmaster Gerbil
 
Posts: 1405
Joined: Wed Jan 30, 2002 7:00 pm
Location: In my head...

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 4:18 pm

Who said you were wrong? You didn't understand what you were criticizing, I clarified, and Krogoth actually made sense for a change, further clarifying. It certainly wasn't "NO YUO!!!" kind of correction. No need for the :roll: (well, failed :roll:). If you quit being a dick about when you're just wrong, you might even learn to appreciate something.
I do not understand what I do. For what I want to do, I do not do. But what I hate, I do.
derFunkenstein
Gerbil God
Gold subscriber
 
 
Posts: 21261
Joined: Fri Feb 21, 2003 9:13 pm
Location: WHAT?

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 5:16 pm

derFunkenstein wrote:Who said you were wrong? You didn't understand what you were criticizing, I clarified, and Krogoth actually made sense for a change, further clarifying. It certainly wasn't "NO YUO!!!" kind of correction. No need for the :roll: (well, failed :roll:). If you quit being a dick about when you're just wrong, you might even learn to appreciate something.


Did you seriously write and then read both your first and last sentences? :lol:

Anyway I gave a valid reason why *I* didn't like SC Classic which Krogoth backed up (too cheap and efficient) and why I won't consider SC2 and didn't bother with FA. It's one thing to patch bugs or balance gameply, maybe the resource model is getting part way toward a balance or gameplay issue although balance is usually a matter of tweaking units, but it's such a basic part of an RTS it shouldn't have been messed up in the first place so I don't feel I should continue to reward a company for creating something that I don't like. The game just wasn't compelling enough for me even if it didn't have that resource issue which is sad because I was REALLY looking forward to it. I know Krogoth is a big SC fan because he used to post about it all the time in CPU article discussions, if you guys like it great!
MadManOriginal
Graphmaster Gerbil
 
Posts: 1405
Joined: Wed Jan 30, 2002 7:00 pm
Location: In my head...

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 6:11 pm

won't buy a game if it is constantly getting the balance screwed with? Better avoid Starcraft and Warcraft then.

You gave a reason for not liking it that wasn't true. That tells me you barely even played it-let alone got bored. Just say you didn't ever like it, not that you got bored with it.
I do not understand what I do. For what I want to do, I do not do. But what I hate, I do.
derFunkenstein
Gerbil God
Gold subscriber
 
 
Posts: 21261
Joined: Fri Feb 21, 2003 9:13 pm
Location: WHAT?

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 6:56 pm

derFunkenstein wrote:won't buy a game if it is constantly getting the balance screwed with? Better avoid Starcraft and Warcraft then.

You gave a reason for not liking it that wasn't true. That tells me you barely even played it-let alone got bored. Just say you didn't ever like it, not that you got bored with it.


hehe, do you really need to me to quote my own posts or can you read them yourself? I'll be happy to do some self-quoting if you don't mind looking foolish :D
MadManOriginal
Graphmaster Gerbil
 
Posts: 1405
Joined: Wed Jan 30, 2002 7:00 pm
Location: In my head...

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 8:31 pm

lol. we got a starcraft only fan.
The only RTS game that is RTS, is starcraft, nothing else counts since it isn't starcraft, or a starcraft clone.

What's really hilarious is that blizzard most likely destroyed the original hallowed gameplay in SC2.
They took everything that was bad about the game, and made it worse. Oh, joy.
Same with D3.

IMO, starcraft is now the worst RTS ever.
It was cool at first, but it's become a nightmare.
SC is no longer about strategy, but micro, and exploitation of various engine bugs.
The Paper-Rock-Scissors mechanics are laughable, and 640x480 sucks.
Great classic, but like I said, now the worst RTS ever, and vastly overrated.
Good only for nostalgia, singleplayer, and lan. Don't ever attempt to play on the internet.

Supreme commander is one of the few RTS games that even makes an attempt at fixing the starcraft-clone disease, and I applaud them for it.
Best new RTS.
Myth 1/2 are also great strategy games, that avoided the starcraft plague.
Also good:
Solar Empire, Force Commander, Homeworld, maybe warhammer (expansion overload).
Anyway, I'm looking forward to SupCom2.
l33t-g4m3r
Gerbil Jedi
Silver subscriber
 
 
Posts: 1972
Joined: Mon Dec 29, 2003 2:54 am

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 9:22 pm

Who, me? I think you're suffering from derfunkenstein disease and not actually reading posts because not once did I mention Starcraft. I figured it was obvious in the context of this thread that SC stands for Supreme Commander but given your lack of ability to write multiple sentence paragraphs perhaps it's not surprising that you think I meant Starcraft.
MadManOriginal
Graphmaster Gerbil
 
Posts: 1405
Joined: Wed Jan 30, 2002 7:00 pm
Location: In my head...

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Sun Jun 28, 2009 10:37 pm

MadManOriginal wrote:I know Krogoth is a big SC fan because he used to post about it all the time in CPU article


I think his name, Krogoth, is a better indication of his gaming preference.
imtheunknown176
Gerbil First Class
 
Posts: 194
Joined: Tue Jul 19, 2005 12:17 am

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Mon Jun 29, 2009 7:19 am

MadManOriginal wrote:Who, me? I think you're suffering from derfunkenstein disease and not actually reading posts because not once did I mention Starcraft. I figured it was obvious in the context of this thread that SC stands for Supreme Commander but given your lack of ability to write multiple sentence paragraphs perhaps it's not surprising that you think I meant Starcraft.

I don't know, I've met some stubborn Starcraft players, and you remind me of them.
Starcraft has the limited resources you were so adamant about, and you came across as a fan of the game from what you criticized about SupCom.
Maybe I assumed too much, but I seriously doubt you aren't a starcraft fan.

Taking away both resource map strategy and resource use planning

Absolutely untrue. It's different, but SupCom does have resource strategy.
It's kinda like you mentioned about being wrong, I know it's your opinion and all, but SupCom's resources is one of the main things that make it great, and set it apart from starcraft.
It helps fix the non-fun aspects of RTS, and lets players focus more on the battle.
The bad aspects have been removed, but that doesn't mean you can simply ignore resources.
Like I said, SupCom's different.
l33t-g4m3r
Gerbil Jedi
Silver subscriber
 
 
Posts: 1972
Joined: Mon Dec 29, 2003 2:54 am

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Mon Jun 29, 2009 8:57 am

imtheunknown176 wrote:
MadManOriginal wrote:I know Krogoth is a big SC fan because he used to post about it all the time in CPU article


I think his name, Krogoth, is a better indication of his gaming preference.

I never could beat the krogoth encounter. Maybe it's because i was young but that was the hardest challenge i've ever tried in an rts. Anyone beat it?
Looking for Knowledge wrote:When drunk.....
I want to have sex, but find I am more likely to be shot down than when I am sober.
Heiwashin
Grand Gerbil Poohbah
 
Posts: 3027
Joined: Wed Dec 13, 2006 1:21 pm
Location: Denham Springs, LA

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Mon Jun 29, 2009 11:53 am

I haven't played TA in years and years. Not sure I remember the mission.
I do not understand what I do. For what I want to do, I do not do. But what I hate, I do.
derFunkenstein
Gerbil God
Gold subscriber
 
 
Posts: 21261
Joined: Fri Feb 21, 2003 9:13 pm
Location: WHAT?

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Mon Jun 29, 2009 12:18 pm

Heiwashin wrote:
imtheunknown176 wrote:
MadManOriginal wrote:I know Krogoth is a big SC fan because he used to post about it all the time in CPU article


I think his name, Krogoth, is a better indication of his gaming preference.

I never could beat the krogoth encounter. Maybe it's because i was young but that was the hardest challenge i've ever tried in an rts. Anyone beat it?


I know it is possible to beat the mission. A long ago, I had gotten to the point of producing stuff needed to crack the base in the center, while warding off incoming Krogoths (Big Brethea and Annihilator spam). A rogue Krogoth managed sneak into my base. It managed to frag my Commander who was busy with something else. Commander's death means mission failure. Afteralls, I gave up in annoying frustration.

derFunkenstein wrote:I haven't played TA in years and years. Not sure I remember the mission.

It is a bouns mission that came with Core Contingency. You only could play the mission as the ARM. You were send in to destroy the Core's Krogoth production facility before it could turn the tide of the war. The faciilty lies within a fortress that is surrounded by a large moat. There are several Krogoths that roam around the map. Every 15 to 20 minutes, you always get hit by a pair of them.
Ivy Bridge i5-3570K@4.0Ghz, Gigabyte Z77X-UD3H, 2x4GiB of PC-12800, EVGA 660Ti, Corsair CX-600 and Fractal Refined R4 (W). Kentsfield Q6600@3Ghz, HD 4850 2x2GiB PC2-6400, Gigabyte EP45-DS4P, OCZ Modstream 700W, and PC-7B.
Krogoth
Maximum Gerbil
Silver subscriber
 
 
Posts: 4395
Joined: Tue Apr 15, 2003 3:20 pm
Location: somewhere on Core Prime

Re: Supreme Commander 2

Postposted on Mon Jun 29, 2009 2:14 pm

Are they gona keep the tech 1,2,and 3? because it sounds like the new tech tree system with the tower and upgrades is gona take place of the 3 tech levels...
oathkeeper1234
Gerbil In Training
 
Posts: 1
Joined: Mon Jun 29, 2009 1:47 pm

Next

Return to Gaming

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest