phpMyAdmin gives errors, Apache stays silent

From OSX to iPods, iTunes to Mac Minis, and all other things Apple.

Moderators: David, Thresher

phpMyAdmin gives errors, Apache stays silent

Postposted on Wed Sep 12, 2012 12:41 pm

I'm running Mountain Lion, using the included Apache 2.2.2 with PHP 5.3, and I got phpMyAdmin running once, and setup a Drupal site on localhost. However, without my doing anything, now phpMyAdmin refuses to start.

phpMyAdmin - Error

Cannot start session without errors, please check errors given in your PHP and/or webserver log file and configure your PHP installation properly.


This would be simple if there actually were errors in /private/var/log/apache2/error_log. Instead, absolutely nothing important is shown there:
[Mon Sep 10 01:52:00 2012] [notice] Apache/2.2.22 (Unix) DAV/2 PHP/5.3.13 with Suhosin-Patch mod_ssl/2.2.22 OpenSSL/0.9.8r configured -- resuming normal operations
[Thu Sep 13 01:14:41 2012] [warn] Init: Session Cache is not configured [hint: SSLSessionCache]
[Thu Sep 13 01:14:41 2012] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Thu Sep 13 01:14:41 2012] [notice] Digest: done
[Thu Sep 13 01:14:41 2012] [notice] Apache/2.2.22 (Unix) DAV/2 PHP/5.3.13 with Suhosin-Patch mod_ssl/2.2.22 OpenSSL/0.9.8r configured -- resuming normal operations
[Thu Sep 13 01:26:11 2012] [error] [client ::1] File does not exist: /Library/WebServer/Documents/favicon.ico
[Thu Sep 13 01:29:45 2012] [error] [client ::1] File does not exist: /Users/shinichi/Sites/phpmyadmin/setup/favicon.ico
[Thu Sep 13 01:29:45 2012] [error] [client ::1] File does not exist: /Users/shinichi/Sites/phpmyadmin/setup/favicon.ico


When I refresh the page, new entries are added to access_log, but nothing new pops up in error_log, even with LogLevel debug and a sudo apachectl stop/start.
Mothership: Thuban 1055T@3.7GHz, 12GB DDR3, M5A99X EVO, GTX470+Icy Vision Rev.2@840/3800, Vertex 2E 60GB
Supply ship: Sargas@2.8GHz, 12GB DDR3, M4A88TD-V EVO/USB3
Corsair: Macbook Air Ivy Bridge
Crayon Shin Chan
Minister of Gerbil Affairs
 
Posts: 2250
Joined: Fri Sep 06, 2002 11:14 am
Location: Malaysia

Re: phpMyAdmin gives errors, Apache stays silent

Postposted on Wed Sep 12, 2012 1:14 pm

As if that weren't bad enough, after editing php.ini to get an error_log, I find that it totally ignores me.

EDIT: Solved the issue, apparently this was the problem:
http://wiki.phpmyadmin.net/pma/session.save_path
it wasn't being set, for some reason. And as for httpd ignoring my php.ini, apparently "sudo apachectl restart" wasn't actually restarting it. I had installed a Web Sharing System Preferences extension, and I had to restart the httpd from there for it to have any effect.
Mothership: Thuban 1055T@3.7GHz, 12GB DDR3, M5A99X EVO, GTX470+Icy Vision Rev.2@840/3800, Vertex 2E 60GB
Supply ship: Sargas@2.8GHz, 12GB DDR3, M4A88TD-V EVO/USB3
Corsair: Macbook Air Ivy Bridge
Crayon Shin Chan
Minister of Gerbil Affairs
 
Posts: 2250
Joined: Fri Sep 06, 2002 11:14 am
Location: Malaysia

Re: phpMyAdmin gives errors, Apache stays silent

Postposted on Wed Sep 12, 2012 1:35 pm

I've found a couple of sites suggesting it's a permissions issue. (http://www.webhostingtalk.com/showthread.php?t=659315, http://www.computerguideonline.com/comp ... your-php-a)

Also, did you restart Apache after changing the php.ini?
Flatland_Spider
Gerbil Elite
 
Posts: 864
Joined: Mon Sep 13, 2004 8:33 pm
Location: The 918/539

Re: phpMyAdmin gives errors, Apache stays silent

Postposted on Wed Sep 12, 2012 1:44 pm

This happened to me once yesterday and as soon as I restarted my browser (therefore clearing cookies) it stopped.
Desktop: FX-8350 | 32 GB | XFX Radeon 6950 | Windows 7 x64
Laptop: i7 740QM | 12 GB | Mobility Radeon 5850 | Windows 8.1.1.1.1 x64
SuperSpy
Gerbil Jedi
Gold subscriber
 
 
Posts: 1605
Joined: Thu Sep 12, 2002 9:34 pm
Location: TR Forums


Return to Apple Sanctuary

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest