incorrect hardware id in device manager vs actual chipset??

Don't see a specific place for your hardware question? This is the forum for you!

Moderators: mac_h8r1, Nemesis

incorrect hardware id in device manager vs actual chipset??

Postposted on Wed Feb 12, 2014 9:17 am

This is the new Nic I tried to install, I downloaded the official drives from netis and RealTeks web sites.
AD1102
http://www.netis-systems.com/en/product ... vt7_PldXTo

Actual chip, removed little heat sync to verify.
RT8169sc (Gb RealTek chip)

What Xp reports
Device id PCI\VEN_10EC&DEV_8129&SUBSYS_812911EC
Windows Xp thinks it’s a RT8129 chip (RealTek not Gb adapter, really can't find much on it other than shady dll sites)


I used the auto driver install exe and I manually installed the drivers with no luck multiple times and rebooted, device manager error not detecting the correct drives.
I searched the net and finally found the RT8129 drives, it installed them with no known conflicts but the NIC did not function and was missing almost all the advanced
option in device manager,

What could cause this?
Could windows really detect the wrong Device ID in device manager? OS related?
Did someone somehow flash the card with a the wrong firmware(was an open box item)? End user related?
OR does it have a bootleg Chinese Chip on it? Hardware issue?
acem77
Gerbil In Training
 
Posts: 3
Joined: Wed Feb 12, 2014 8:42 am

Re: incorrect hardware id in device manager vs actual chipse

Postposted on Wed Feb 12, 2014 9:21 am

I've seen defective hardware incorrectly report hardware IDs. Also, remove and reseat the adapter.
captaintrav
Gerbil
 
Posts: 39
Joined: Thu Dec 12, 2013 12:51 pm
Location: Saskatchewan, Canada

Re: incorrect hardware id in device manager vs actual chipse

Postposted on Wed Feb 12, 2014 9:24 am

Does the motherboard have integrated LAN? Maybe Windows is seeing the onboard LAN (not the add-in card). If so, try disabling the onboard LAN chip in your BIOS. Does the LAN chip that Device Manager is detecting still show up when the new card is not installed?

Do you have another system you can try the LAN card in?
(this space intentionally left blank)
just brew it!
Administrator
Gold subscriber
 
 
Posts: 37963
Joined: Tue Aug 20, 2002 10:51 pm
Location: Somewhere, having a beer

Re: incorrect hardware id in device manager vs actual chipse

Postposted on Wed Feb 12, 2014 9:32 am

At some point i removed the card and cleaned the contacts, looked like it was used with some dust build up in the nooks.

I wonder where windows get the device ID from on any device, id guess some firmware location on flash? or could it be rom or on the RealTek chip its self?
My 1st guess was the original owner messed it up with a firmware update? When it did not work swapped it with an other NIc and returned it.

The MB does not have a NIC, I was going to see what another pc detected but it was getting late.
acem77
Gerbil In Training
 
Posts: 3
Joined: Wed Feb 12, 2014 8:42 am

You could say its firm...

Postposted on Wed Feb 12, 2014 10:06 am

A lot of "hard"ware is softer than most people realize.

This is not unique to realtek or low end parts either, there are intel nics and various SAS/RAID controllers you can change quite a bit with a flash.
blah blah blah signature blah blah blah
Bauxite
Gerbil Elite
 
Posts: 619
Joined: Sat Jan 28, 2006 12:10 pm
Location: electrolytic redox smelting plant

Re: incorrect hardware id in device manager vs actual chipse

Postposted on Wed Feb 12, 2014 11:08 am

It's the PCI Vendor and Device ID registers and I suspect that the values are stored in a little PROM which may have been corrupted.
notfred
Grand Gerbil Poohbah
 
Posts: 3761
Joined: Tue Aug 10, 2004 10:10 am
Location: Ottawa, Canada

Re: incorrect hardware id in device manager vs actual chipse

Postposted on Wed Feb 12, 2014 11:23 am

The chip IDs differ by only one bit (RealTek follows a convention of using the hexadecimal PCI ID of their NICs as the model number). I could certainly imagine a dirty PCI contact or a bad solder connection on the card itself causing the ID to be read incorrectly.
(this space intentionally left blank)
just brew it!
Administrator
Gold subscriber
 
 
Posts: 37963
Joined: Tue Aug 20, 2002 10:51 pm
Location: Somewhere, having a beer

Re: incorrect hardware id in device manager vs actual chipse

Postposted on Thu Feb 13, 2014 10:49 am

Returned the card, was a just a freak of nature to me so i played around with it for while, new card diff make same chipset worked right away with the driver i installed original for the last flaky nic
acem77
Gerbil In Training
 
Posts: 3
Joined: Wed Feb 12, 2014 8:42 am


Return to General Hardware

Who is online

Users browsing this forum: Exabot [Bot] and 3 guests