AMD Catalyst overdrive doesn't work

From the pixels, bits, and shaders to the graphic cards that power them. Discuss the latest from AMD and NVIDIA here.

Moderators: morphine, SecretSquirrel

AMD Catalyst overdrive doesn't work

Postposted on Mon Feb 18, 2013 11:05 am

I just installed the latest 13.1 driver from AMD for my ATI HD4870X2 GPU on a Win7 64-bit system. The first time I use the Catalyst control center the overdrive feature worked fine and I was able to see clock speeds, Temp, activity etc. But once I restarted my computer the overdrive feature doesn't work any more. I don't even see the page for it.

Did anyone else have this problem?

Before I had Win Vista and it worked just fine.
Use your password like your toothbrush, don't let anyone else use it and change it every six months.
unreal
Gerbil Team Leader
 
Posts: 202
Joined: Fri Sep 08, 2006 9:23 am
Location: 3rd rock from the sun

Re: AMD Catalyst overdrive doesn't work

Postposted on Mon Mar 25, 2013 6:11 pm

Hi unreal,

I experience a similar problem.
When I go to overdrive, and click the "Accept" button for first use, the performance tab disappears and I get the AMD Home page.
Which gets pinned again, when I just got it unpinned.
Switching to standard view restores the performance option, but with the same results.
Switching back again to advanced view or exiting and reopening Vision engine control center restores it again, but still not willing to be used/activated.
Going to try an older version of AVECC, which worked fine on my previous install of W7 Home Premium 64bit.
O, the video card is an XFX 4890 Black.
D@ Br@b($)!
Gerbil In Training
 
Posts: 3
Joined: Wed Sep 02, 2009 8:15 am

Re: AMD Catalyst overdrive doesn't work

Postposted on Mon Mar 25, 2013 6:21 pm

I know this isn't the response you're looking for, but if you're really interested in overclocking at all, do yourself a favor and get a 3rd party app like Sapphire Trix or MSI Afterburner, etc. I use Trix, and it's much better than the overdrive tab in Catalyst - you get voltage control, the same powertune tab (if that applies to your card) and more control over clocks. And you can set fan speed profiles, etc if that interests you. Some would say that you shouldn't have to use a 3rd party app to overclock... But overclocking really isn't a guaranteed feature anyway. And why not use the best tool for the job, especially seeing as how you don't have to pay anything for it/them?
cynan
Gerbil Elite
Gold subscriber
 
 
Posts: 738
Joined: Thu Feb 05, 2004 1:30 pm

Re: AMD Catalyst overdrive doesn't work

Postposted on Mon Mar 25, 2013 6:41 pm

Tnx Cynan,

Gonna try Trix. Hope it works for my good old 4890.
Just Installed Catalyst version 12.6 witch worked fine before, now I have the same problem, maybe because some leftover junk from v13.1.
Works after installation and before reboot, after reboot it doesn't anymore :evil:
D@ Br@b($)!
Gerbil In Training
 
Posts: 3
Joined: Wed Sep 02, 2009 8:15 am

Re: AMD Catalyst overdrive doesn't work

Postposted on Mon Mar 25, 2013 6:58 pm

It's actually Trixx, just in case there's any confusion.

However, thinking more about it, it could be just as likely that AMD changed something regarding how the driver handles power states. As such, 3rd party apps may not help. But worth a shot, I guess.
cynan
Gerbil Elite
Gold subscriber
 
 
Posts: 738
Joined: Thu Feb 05, 2004 1:30 pm

Re: AMD Catalyst overdrive doesn't work

Postposted on Tue Mar 26, 2013 6:22 am

@ unreal,

Here are some possible fixes:
This one work for me:
http://www.overclock.net/t/1262008/how- ... er-problem
Where Qtax wrote:

"Having Catalyst Control Center 12.6 (on windows 7 x64) I couldn't access the OverDrive page having the same issue as you.

The problem seems to be that in some cases CCC.exe doesn't have permission to access some registry keys. In this case it seems to be:
Code:
HKCU\Software\ATI\ACE\Settings\Runtime\Platform\AMDOverDrive

Here is another simple solution that fixed the OverDrive page for me:

In regedit navigate to:
Code:

HKCU\Software\ATI\ACE\Settings

Right click on the Settings key, select Permissions then Advanced.
Make sure your account has full access, and check "Replace all child object permissions with inheritable permissions from this object".
Click OK and OK to apply the changes.
Restart the CCC process (relogin/reboot/kill it)."

Second:
http://www.techsupportforum.com/forums/ ... 39497.html
Gary Mason wrote:
"Just in case this is still a query, all you need to do is run the control centre in admin mode. Right click and select Run as Administrator. Fixed it for me. "

@cynan,

Installed Trixx, used it once and got my pc to reboot when lowering the voltage too much :-). I already like it but need to find out what it does to the dynamic voltages used for different modes the card works in.
D@ Br@b($)!
Gerbil In Training
 
Posts: 3
Joined: Wed Sep 02, 2009 8:15 am

Re: AMD Catalyst overdrive doesn't work

Postposted on Tue Mar 26, 2013 10:05 am

This thread makes me miss my 4870X2s.

Do the newer drivers still occasionally have issues with the second core never bumping up out of the low-power state? The problems were exacerbated in my case since I had a custom low-power profile set (in the firmware) of 200 MHz core and 400 MHz memory. When the second core didn't fire up properly it was a huge problem - though with the default 500/500 it is probably less noticeable.

I want to do Quadfire again but issues like the above make me weary (not that I want to buy two dual-GPU cards at today's prices anyway).
Z68XP-UD4 | 2700K @ 4.4 GHz | 16 GB | 770 | PCP&C Silencer 950 | XSPC RX360 | Heatkiller R3 | D5 + RP-452X2 | HAF 932 | 1 TB WD Black w/ SRT
Waco
Gerbil Elite
 
Posts: 734
Joined: Tue Jan 20, 2009 3:14 pm


Return to Graphics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests