Change aspect ratio on a PS3

What you see is what you get, including photography, displays, and video equipment.

Moderators: Dposcorp, SpotTheCat

Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Tue May 13, 2008 10:19 am

I got this HDMI to DVI-D adapter that just lets me connect the ps3 to my HDCP compliant computer monitor.

The problem is that the 1080p setting the ps3 outputs is 1920x1080 while the monitor is 1920x1200.
The picture is stretched out a bit vertically. Is there anyway I can change the aspect ratio on the PS3 so that it will have two black bars on the top and bottom or something like that so I won't have the distortion?

My monitor is the 24 inch Acer AL2416W.
GACKT ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Dual nehalem Xeon e5520 / 16 GB DDR3 / GTX 280
mph_Ragnarok
Graphmaster Gerbil
 
Posts: 1315
Joined: Thu Aug 25, 2005 6:04 pm

Re: Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Tue May 13, 2008 10:25 am

Nope. Your only option is to go through the OSD on the monitor and see if you can change the scaling factor, preferably set it to map 1:1. (that's the setting on my 24" Dell monitor, I know that not all of them have that option though)
Usacomp2k3
Gerbil God
 
Posts: 21240
Joined: Thu Apr 01, 2004 3:53 pm
Location: Orlando, FL

Re: Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Tue May 13, 2008 10:48 am

Fiddle Sticks! My monitor can't do that.
GACKT ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Dual nehalem Xeon e5520 / 16 GB DDR3 / GTX 280
mph_Ragnarok
Graphmaster Gerbil
 
Posts: 1315
Joined: Thu Aug 25, 2005 6:04 pm

Re: Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Tue May 13, 2008 4:23 pm

Thread moved to Visual Haven from General Hardware.

Kevin
Kevin
Administrator
 
Posts: 6592
Joined: Thu Dec 27, 2001 6:00 pm
Location: Minneapolis, MN

Re: Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Tue May 13, 2008 4:29 pm

I understand the Xbox 360 can do this because of its onboard scaler chip. So it turns out that thing might be useful after all?
My specs: GE Spacemaker JVM2052SNSS | 1050.0 Watts | 3 speed turntable | 2.0 cu ft | Quick 1 lb Defrost
Vrock
Gerbil God
 
Posts: 20455
Joined: Tue Jan 15, 2002 6:00 pm
Location: The Land of the Looney Lolcats

Re: Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Tue May 13, 2008 5:01 pm

You probably want to use "Aspect" scaling on your monitor all of the time.
i7-4770K, H70, Gryphon Z87, 16 GiB, R9-290, SSD, 2 HD, Blu-ray, SB ZX, TJ08-E, SS-660XP², 3007WFP+2001FP, RK-9000BR, MX518
JustAnEngineer
Gerbil God
Gold subscriber
 
 
Posts: 15140
Joined: Sat Jan 26, 2002 6:00 pm
Location: The Heart of Dixie

Re: Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Tue May 13, 2008 7:59 pm

Vrock wrote:I understand the Xbox 360 can do this because of its onboard scaler chip. So it turns out that thing might be useful after all?

I don't think the xbox can do this. Well I take that back. It can output to 1280x1024, so I guess that is 'changing aspect ratio,' but I don't think it can display 1920x1080 pixels in a 1920x1200 output.
Usacomp2k3
Gerbil God
 
Posts: 21240
Joined: Thu Apr 01, 2004 3:53 pm
Location: Orlando, FL

Re: Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Tue May 13, 2008 8:16 pm

There is no such thing as a 16:10 aspect ratio on the PS3 or the 360, and after 3 years of bitching and MS not putting one in place, doubtful it'll ever happen. Also there is a guide on this:
*look under display
http://www.xbox.com/en-US/support/syste ... ttings.htm
b3n113
Minister of Gerbil Affairs
 
Posts: 2520
Joined: Sun May 12, 2002 2:00 am
Location: hifi shill

Re: Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Wed May 14, 2008 8:00 am

Vrock wrote:I understand the Xbox 360 can do this because of its onboard scaler chip. So it turns out that thing might be useful after all?

It might with HDMI, but not with the VGA cable - you only get 16:9, 4:3, and 5:4 resolutions to choose from with that (ranging from 640x480 to 1366x768 to 1920x1080), and if it's a component cable you only get "real" HD resolutions like 720p and 1080p.

My PS3 actually had the picture going off the sides of my monitor when it was attached to my 205BW via the same input method (so the picture was full-height, but you lose the edges, how very weird). There's no way to select 16:10 on it though.
I do not understand what I do. For what I want to do, I do not do. But what I hate, I do.
derFunkenstein
Gerbil God
Gold subscriber
 
 
Posts: 21144
Joined: Fri Feb 21, 2003 8:13 pm
Location: WHAT?

Re: Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Wed May 14, 2008 9:30 am

Informative. Thank you.
My specs: GE Spacemaker JVM2052SNSS | 1050.0 Watts | 3 speed turntable | 2.0 cu ft | Quick 1 lb Defrost
Vrock
Gerbil God
 
Posts: 20455
Joined: Tue Jan 15, 2002 6:00 pm
Location: The Land of the Looney Lolcats

Re: Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Wed May 14, 2008 11:49 am

sorry, i didn't notice all the replies in a row...kinda looks like we're piling on but that wasn't my goal (this time! :lol:)
I do not understand what I do. For what I want to do, I do not do. But what I hate, I do.
derFunkenstein
Gerbil God
Gold subscriber
 
 
Posts: 21144
Joined: Fri Feb 21, 2003 8:13 pm
Location: WHAT?

Re: Change aspect ratio on a PS3

Postposted on Wed May 14, 2008 12:33 pm

derFunkenstein wrote:sorry, i didn't notice all the replies in a row...kinda looks like we're piling on but that wasn't my goal (this time! :lol:)

No no, I didn't take it that way at all. Just reading and learning, that's all.
My specs: GE Spacemaker JVM2052SNSS | 1050.0 Watts | 3 speed turntable | 2.0 cu ft | Quick 1 lb Defrost
Vrock
Gerbil God
 
Posts: 20455
Joined: Tue Jan 15, 2002 6:00 pm
Location: The Land of the Looney Lolcats


Return to Visual Haven

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests