3.3V goes to 0.000 then back to 3.3V on ASUS with BIOS 2001

Speed addicts anonymous.

Moderator: Starfalcon

3.3V goes to 0.000 then back to 3.3V on ASUS with BIOS 2001

Postposted on Sun Oct 30, 2011 1:43 pm

I updated my BIOS to V 2001 in my ASUS P8P67 PRO B3 REV 3.1 from V 1850. SInce then AI Suite 2 has recorded a complete voltage drop in 3.3V from 3.360V to 0.000V back to 3.360V in less than a minute, this has only happened 3 times since I flashed it about a week ago. Is this a bad flash, Should I go back to V 1850, what is causing this and what damage could this do? What are your suggestions...

i5-2500k default, P8P67 PRO B3 REV 3.1, Corsair 2x4 GB ram at 1.5V XMP 1600, GTX 560-ti default, WD Black HDD, Corsair AH-50 CPU cooler, Corsair 850 TX PSU
RAMBO
Gerbil Team Leader
 
Posts: 273
Joined: Sun May 01, 2011 11:34 am

Re: 3.3V goes to 0.000 then back to 3.3V on ASUS with BIOS 2

Postposted on Sun Oct 30, 2011 3:33 pm

It's pretty likely it's just reading the sensor wrong - obviously if the 3.3v rail was dropping to zero you'd see some manifestation of that in use.
Z68XP-UD4 | 2700K @ 4.4 GHz | 16 GB | 770 | PCP&C Silencer 950 | XSPC RX360 | Heatkiller R3 | D5 + RP-452X2 | HAF 932 | 1 TB WD Black w/ SRT
Waco
Gerbil Elite
 
Posts: 744
Joined: Tue Jan 20, 2009 4:14 pm

Re: 3.3V goes to 0.000 then back to 3.3V on ASUS with BIOS 2

Postposted on Mon Oct 31, 2011 11:52 am

I updated through AI Suite 2 on desktop, restarted and let it boot up, then shut down to clear CMOS, restarted and set BIOS to my preferred settings, then rebooted. I have not changed a thing since. What would you look for if this was a real problem and not a sensor malfunction? Did I use the correct process for updating BIOS?
Last edited by RAMBO on Mon Oct 31, 2011 1:50 pm, edited 1 time in total.
RAMBO
Gerbil Team Leader
 
Posts: 273
Joined: Sun May 01, 2011 11:34 am

Re: 3.3V goes to 0.000 then back to 3.3V on ASUS with BIOS 2

Postposted on Mon Oct 31, 2011 12:04 pm

I probably wouldn't give a second thought to it. Most of the sensors on the boards I've owned over the years have been flaky at best.
Z68XP-UD4 | 2700K @ 4.4 GHz | 16 GB | 770 | PCP&C Silencer 950 | XSPC RX360 | Heatkiller R3 | D5 + RP-452X2 | HAF 932 | 1 TB WD Black w/ SRT
Waco
Gerbil Elite
 
Posts: 744
Joined: Tue Jan 20, 2009 4:14 pm

Re: 3.3V goes to 0.000 then back to 3.3V on ASUS with BIOS 2

Postposted on Mon Oct 31, 2011 12:25 pm

What would you look for if this was a real problem and not a malfunction?

If it was actually going to 0V then your computer would probably hard-lock, since the 3.3V rail provides accessory power to various system components.
He who laughs last, laughs first next time.
ludi
Gerbil Elder
 
Posts: 5425
Joined: Fri Jun 21, 2002 10:47 pm
Location: Sunny Colorado front range


Return to Overclocking, Tweaking, & Cooling

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests