Weird Issue

Monopoly money comes in many flavors: 7, Vista, XP, 2K, ME, 98, etc.

Moderators: Flying Fox, Ryu Connor

Weird Issue

Postposted on Wed Jul 24, 2013 4:11 am

Hello all,

I've re-installed windows 8 64 and the pc as a weird behavior now. Maybe some program or driver I installed is causing it. When I press shutdown the pc starts to shut but then for 1 second it looks like its powering up again, and then really shuts down.
The sound looks like fans spinning (maybe the GPU or CPU I don't now).

Anyone care to help?

Thanks
Intel i5 3570K - Corsair A50 - Asus P8Z77-V - Corsair 2x4Gb - Asus 280X Direct CU2 - 2x Corsair F90 - Samsung Spinpoint F3 1Tb - Antec One Hundred - Corsair CS750M - ASUS MX239H AH-IPS - Logitech LS21 - Logitech K520 Combo - Win 8.1
Nokia Lumia 920
Jon1984
Gerbil XP
Silver subscriber
 
 
Posts: 314
Joined: Wed Mar 23, 2011 3:07 pm
Location: Portugal

Re: Weird Issue

Postposted on Wed Jul 24, 2013 7:27 am

Make sure you have the latest Bios maybe?
2600k HT on@4705mhz 8gb Cas9 1600 mem 2x EVGA GTX770 4gb Classified cards in SLI @1320 mhz core and 2003 mhz mem,mounted in CM HAF922 with a TX-850 PSU 2xHTPC's 2xi3 2120 3.3ghz dual core,1xasus LP HD6570 1xHIS hd7750@1150core1325mem,55"PanyVT30
vargis14
Graphmaster Gerbil
 
Posts: 1194
Joined: Fri Aug 20, 2010 6:03 pm
Location: philly suburbs

Re: Weird Issue

Postposted on Wed Jul 24, 2013 8:23 am

vargis14 wrote:Make sure you have the latest Bios maybe?


Yes I have it. Before the re install of windows I had the same configuration.
Intel i5 3570K - Corsair A50 - Asus P8Z77-V - Corsair 2x4Gb - Asus 280X Direct CU2 - 2x Corsair F90 - Samsung Spinpoint F3 1Tb - Antec One Hundred - Corsair CS750M - ASUS MX239H AH-IPS - Logitech LS21 - Logitech K520 Combo - Win 8.1
Nokia Lumia 920
Jon1984
Gerbil XP
Silver subscriber
 
 
Posts: 314
Joined: Wed Mar 23, 2011 3:07 pm
Location: Portugal

Re: Weird Issue

Postposted on Wed Jul 24, 2013 8:44 am

are you using display port? i have an issue like this that seems to be caused by power over the DP line to my GPU. Wouldn't explain the change at the time of OS change though, of course...
hexr
Gerbil In Training
 
Posts: 1
Joined: Tue Apr 21, 2009 8:12 pm

Re: Weird Issue

Postposted on Wed Jul 24, 2013 8:51 am

hexr wrote:are you using display port? i have an issue like this that seems to be caused by power over the DP line to my GPU. Wouldn't explain the change at the time of OS change though, of course...


Using HDMI. Yes, I doesn't explain it. Maybe some new drivers maybe?
Intel i5 3570K - Corsair A50 - Asus P8Z77-V - Corsair 2x4Gb - Asus 280X Direct CU2 - 2x Corsair F90 - Samsung Spinpoint F3 1Tb - Antec One Hundred - Corsair CS750M - ASUS MX239H AH-IPS - Logitech LS21 - Logitech K520 Combo - Win 8.1
Nokia Lumia 920
Jon1984
Gerbil XP
Silver subscriber
 
 
Posts: 314
Joined: Wed Mar 23, 2011 3:07 pm
Location: Portugal

Re: Weird Issue

Postposted on Thu Jul 25, 2013 3:51 am

Anyone?
Intel i5 3570K - Corsair A50 - Asus P8Z77-V - Corsair 2x4Gb - Asus 280X Direct CU2 - 2x Corsair F90 - Samsung Spinpoint F3 1Tb - Antec One Hundred - Corsair CS750M - ASUS MX239H AH-IPS - Logitech LS21 - Logitech K520 Combo - Win 8.1
Nokia Lumia 920
Jon1984
Gerbil XP
Silver subscriber
 
 
Posts: 314
Joined: Wed Mar 23, 2011 3:07 pm
Location: Portugal

Re: Weird Issue

Postposted on Thu Jul 25, 2013 4:19 am

Is the only symptom that makes you think that the PC is trying to start up again the fact that the fans spin up? Does everything on the screen look normal?
kumori
Gerbil Team Leader
Silver subscriber
 
 
Posts: 282
Joined: Sun Dec 18, 2011 12:11 am

Re: Weird Issue

Postposted on Thu Jul 25, 2013 9:46 am

kumori wrote:Is the only symptom that makes you think that the PC is trying to start up again the fact that the fans spin up? Does everything on the screen look normal?


Screen is normal, black as it is supposed to be when powering off...
Intel i5 3570K - Corsair A50 - Asus P8Z77-V - Corsair 2x4Gb - Asus 280X Direct CU2 - 2x Corsair F90 - Samsung Spinpoint F3 1Tb - Antec One Hundred - Corsair CS750M - ASUS MX239H AH-IPS - Logitech LS21 - Logitech K520 Combo - Win 8.1
Nokia Lumia 920
Jon1984
Gerbil XP
Silver subscriber
 
 
Posts: 314
Joined: Wed Mar 23, 2011 3:07 pm
Location: Portugal

Re: Weird Issue

Postposted on Thu Jul 25, 2013 10:10 am

How many fans spin back up? Do they reverse direction when they come on the 2nd time just before full power-down?
i5-3570K, ASRock Z77 Pro4-m, Asus GTX660 TOP, 120 GB Vertex 3 Max IOPS, 2 TB Samsung EcoGreen F4, 8GB G-Skill @1.25V, Silverstone PS07B
DPete27
Gerbil Jedi
Silver subscriber
 
 
Posts: 1665
Joined: Wed Jan 26, 2011 12:50 pm
Location: Madison, Wisconsin

Re: Weird Issue

Postposted on Thu Jul 25, 2013 4:39 pm

DPete27 wrote:How many fans spin back up? Do they reverse direction when they come on the 2nd time just before full power-down?


The ones I ear are probably from the GPU. I can't tell if they are spinning in reverse...
Intel i5 3570K - Corsair A50 - Asus P8Z77-V - Corsair 2x4Gb - Asus 280X Direct CU2 - 2x Corsair F90 - Samsung Spinpoint F3 1Tb - Antec One Hundred - Corsair CS750M - ASUS MX239H AH-IPS - Logitech LS21 - Logitech K520 Combo - Win 8.1
Nokia Lumia 920
Jon1984
Gerbil XP
Silver subscriber
 
 
Posts: 314
Joined: Wed Mar 23, 2011 3:07 pm
Location: Portugal

Re: Weird Issue

Postposted on Thu Jul 25, 2013 7:32 pm

Sounds like the driver is no longer controlling the gpu fan.

My older Geforce 560 GTX would do the same on post or in the bios until windows booted up and loaded the driver then you could hear the fan quite down. On shutdown you would hear the fan ramp up to fixed speed until the power supply switched off.

Built in protection within the graphic card bios for when no operating system/driver is running to control fan speed.
biffzinker
Gerbil First Class
 
Posts: 119
Joined: Tue Mar 21, 2006 3:53 pm
Location: Anchorage, Alaska

Re: Weird Issue

Postposted on Fri Jul 26, 2013 3:59 am

biffzinker wrote:Sounds like the driver is no longer controlling the gpu fan.

My older Geforce 560 GTX would do the same on post or in the bios until windows booted up and loaded the driver then you could hear the fan quite down. On shutdown you would hear the fan ramp up to fixed speed until the power supply switched off.

Built in protection within the graphic card bios for when no operating system/driver is running to control fan speed.


Could be the new version of Nvidia drivers then?
Intel i5 3570K - Corsair A50 - Asus P8Z77-V - Corsair 2x4Gb - Asus 280X Direct CU2 - 2x Corsair F90 - Samsung Spinpoint F3 1Tb - Antec One Hundred - Corsair CS750M - ASUS MX239H AH-IPS - Logitech LS21 - Logitech K520 Combo - Win 8.1
Nokia Lumia 920
Jon1984
Gerbil XP
Silver subscriber
 
 
Posts: 314
Joined: Wed Mar 23, 2011 3:07 pm
Location: Portugal

Re: Weird Issue

Postposted on Fri Jul 26, 2013 8:28 am

Jon1984 wrote:The ones I ear are probably from the GPU

Opening the case and LOOK INSIDE generally helps. How do you expect to solve a problem if you don't know the culprit?

If you want to explore the graphics driver as a possibility, you can easily go to Nvidia's site and install the previous driver. If the fan problem goes away, the answer is yes.
i5-3570K, ASRock Z77 Pro4-m, Asus GTX660 TOP, 120 GB Vertex 3 Max IOPS, 2 TB Samsung EcoGreen F4, 8GB G-Skill @1.25V, Silverstone PS07B
DPete27
Gerbil Jedi
Silver subscriber
 
 
Posts: 1665
Joined: Wed Jan 26, 2011 12:50 pm
Location: Madison, Wisconsin

Re: Weird Issue

Postposted on Sun Jul 28, 2013 12:31 pm

DPete27 wrote:
Jon1984 wrote:The ones I ear are probably from the GPU

Opening the case and LOOK INSIDE generally helps. How do you expect to solve a problem if you don't know the culprit?

If you want to explore the graphics driver as a possibility, you can easily go to Nvidia's site and install the previous driver. If the fan problem goes away, the answer is yes.


Yes generally helps. Although as all fans are spinning its difficult to be sure its the GPU. But thanks anyway i'll try the drivers.
Intel i5 3570K - Corsair A50 - Asus P8Z77-V - Corsair 2x4Gb - Asus 280X Direct CU2 - 2x Corsair F90 - Samsung Spinpoint F3 1Tb - Antec One Hundred - Corsair CS750M - ASUS MX239H AH-IPS - Logitech LS21 - Logitech K520 Combo - Win 8.1
Nokia Lumia 920
Jon1984
Gerbil XP
Silver subscriber
 
 
Posts: 314
Joined: Wed Mar 23, 2011 3:07 pm
Location: Portugal

Re: Weird Issue

Postposted on Tue Sep 17, 2013 12:03 pm

It was the beta Bios I was using. Changed the board (bricked with a new bios) to an ASUS and no problems so far.
Intel i5 3570K - Corsair A50 - Asus P8Z77-V - Corsair 2x4Gb - Asus 280X Direct CU2 - 2x Corsair F90 - Samsung Spinpoint F3 1Tb - Antec One Hundred - Corsair CS750M - ASUS MX239H AH-IPS - Logitech LS21 - Logitech K520 Combo - Win 8.1
Nokia Lumia 920
Jon1984
Gerbil XP
Silver subscriber
 
 
Posts: 314
Joined: Wed Mar 23, 2011 3:07 pm
Location: Portugal


Return to Windows

Who is online

Users browsing this forum: MSN NewsBlogs and 6 guests