GeForce Experience

From the pixels, bits, and shaders to the graphic cards that power them. Discuss the latest from AMD and NVIDIA here.

Moderators: morphine, SecretSquirrel

GeForce Experience

Postposted on Thu Mar 28, 2013 5:21 pm

GeForce Experience is supposed to automatically setup your video setting in games for you. I seem to remember using something similar a few years ago that did not work well at all. May have been a earlier version of the same product or it may have been a ATI application since I have had a few ATI cards in the past. My question is does it work now or am I going to end up with subpar settings using the GeForce Experience?
Khali
Gerbil XP
 
Posts: 332
Joined: Thu Dec 20, 2012 5:31 pm

Re: GeForce Experience

Postposted on Thu Mar 28, 2013 6:22 pm

It's worthless - it only supports certain games and it assumes (by default) that everyone wants a 40 fps average... Just get FRAPS and use it to see if you need to manually decrease your settings from the "max" in-game values.
My subscription allows you people to exist on this site and makes me a better human being than you'll ever be
JohnC
Gerbil Jedi
Gold subscriber
 
 
Posts: 1881
Joined: Fri Jan 28, 2011 2:08 pm
Location: NY/NJ/FL

Re: GeForce Experience

Postposted on Thu Mar 28, 2013 6:29 pm

Thanks for the reply. Sounds like its the same as the one I used a few years ago. What they call optimized and my idea of optimized are not the same thing.
Khali
Gerbil XP
 
Posts: 332
Joined: Thu Dec 20, 2012 5:31 pm

Re: GeForce Experience

Postposted on Thu Mar 28, 2013 6:59 pm

Indeed, 40fps is unacceptable to me, especially in multiplayer games. 60 is a bare minimum and I prefer a much higher rate if possible (120hz user here).
i7 3820 @ 4.4, Custom Water Loop | ASRock X79 Extreme4 | 8GB G.Skill 1600mhz
EVGA GTX 670 FTW | BenQ XL2420T 120Hz | Samsung 840 250GB |WD Black 1TB | Win 8 Pro x64
X-Fi Titanium Fatal1ty Pro | Sennheiser HD555 | Corsair TX850V2 | Fractal Arc Midi R2
Prestige Worldwide
Gerbil XP
 
Posts: 437
Joined: Mon Nov 09, 2009 10:57 pm

Re: GeForce Experience

Postposted on Fri Mar 29, 2013 11:03 am

I find it easier to simply lower the settings if gameplay gets noticeably choppy. I don't find that putting a number on it matters much. :P
Z68XP-UD4 | 2700K @ 4.4 GHz | 16 GB | 770 | PCP&C Silencer 950 | XSPC RX360 | Heatkiller R3 | D5 + RP-452X2 | HAF 932 | 1 TB WD Black w/ SRT
Waco
Gerbil Elite
 
Posts: 746
Joined: Tue Jan 20, 2009 4:14 pm

Re: GeForce Experience

Postposted on Fri Mar 29, 2013 11:19 am

I'm in Waco's boat. Don't even track FPS/frame times and lower settings until things are acceptable for you.

I could see some advantage to auto-detecting and tweaking settings with something like GeForce Experience, but that's not so much to get an ideal number and has more to do with tweaking settings to your card's advantage.
Damage wrote:Don't try to game the requirements by posting everywhere, guys, or I'll nuke you from space.

-Probably the best Damage quote ever.
superjawes
Graphmaster Gerbil
Gold subscriber
 
 
Posts: 1069
Joined: Thu May 28, 2009 9:49 am

Re: GeForce Experience

Postposted on Sat Mar 30, 2013 7:58 pm

Khali wrote:I seem to remember using something similar a few years ago that did not work well at all.
I vaguely remember something like this a LOOOONG time ago. I also remember GLSetup, which was supposed to make sure you had the correct and compatible OpenGL driver for your graphics card, but I don't think that's what we're thinking of.

Anyway, I hate "automatic" things in general, and this sort of thing is no exception. I wrote a very long and nasty e-mail to Nvidia about Geforce Experience. Sure, you don't HAVE to use it now, but who knows how long before it becomes mandatory?

Between this and the issues I'm having with my GTXTITAN, I'm pretty angry with them right now. (‾ε‾“)
i5-3570K @ 4.4 (NH-C14), 4x8GB DDR3-1866, GA-Z68MA-D3H-B2, ASUS GTXTITAN-6GD5, 128GB Vertex 4 / 2x60GB Vertex Plus R2 / 2x2TB Barracuda 7200.14 RAID0 / ANS-9010 (4x4GB), SST-DA1000 (PSU), 2x VS229H-P, 1x VG248QE, 1x MIMO 720F, Corsair Vengeance K90+M95
auxy
Gerbil Elite
 
Posts: 781
Joined: Sat Jan 19, 2013 4:25 pm
Location: the armpit of Texas

Re: GeForce Experience

Postposted on Sat Mar 30, 2013 11:17 pm

auxy wrote:
Khali wrote:I seem to remember using something similar a few years ago that did not work well at all.
I vaguely remember something like this a LOOOONG time ago. I also remember GLSetup, which was supposed to make sure you had the correct and compatible OpenGL driver for your graphics card, but I don't think that's what we're thinking of.

Anyway, I hate "automatic" things in general, and this sort of thing is no exception. I wrote a very long and nasty e-mail to Nvidia about Geforce Experience. Sure, you don't HAVE to use it now, but who knows how long before it becomes mandatory?

Between this and the issues I'm having with my GTXTITAN, I'm pretty angry with them right now. (‾ε‾“)

TBH, the Geforce Experience app is not aimed at Titan users, I imagine. :)
Asus P8Z77-V PRO | Core i5-3550 | EVGA GTX 780 Ti SC w/ACX | 16GB Patriot Viper DDR3-1866 | Fractal Define R4 | EVGA Supernova 750 G2 PSU | Dell U2712HM LCD | Win 8.1 64bit
Steam/Xbox LIVE/PSN: PerfectCr
My gaming tattoos
PerfectCr
Darth Gerbil
Gold subscriber
 
 
Posts: 7924
Joined: Wed Mar 17, 2004 7:02 am
Location: Orlando, FL

Re: GeForce Experience

Postposted on Sun Mar 31, 2013 12:26 am

PerfectCr wrote:TBH, the Geforce Experience app is not aimed at Titan users, I imagine. :)
Yah, you'd imagine. And then they go and make it mandatory!
i5-3570K @ 4.4 (NH-C14), 4x8GB DDR3-1866, GA-Z68MA-D3H-B2, ASUS GTXTITAN-6GD5, 128GB Vertex 4 / 2x60GB Vertex Plus R2 / 2x2TB Barracuda 7200.14 RAID0 / ANS-9010 (4x4GB), SST-DA1000 (PSU), 2x VS229H-P, 1x VG248QE, 1x MIMO 720F, Corsair Vengeance K90+M95
auxy
Gerbil Elite
 
Posts: 781
Joined: Sat Jan 19, 2013 4:25 pm
Location: the armpit of Texas

Re: GeForce Experience

Postposted on Sun Mar 31, 2013 6:13 am

auxy wrote:
PerfectCr wrote:TBH, the Geforce Experience app is not aimed at Titan users, I imagine. :)
Yah, you'd imagine. And then they go and make it mandatory!

Highly unlikely. It's a tool. How the heck could a GPU design firm make every developer use its tweaking tool. Not gonna happen so you walk back off the ledge. ;)
Asus P8Z77-V PRO | Core i5-3550 | EVGA GTX 780 Ti SC w/ACX | 16GB Patriot Viper DDR3-1866 | Fractal Define R4 | EVGA Supernova 750 G2 PSU | Dell U2712HM LCD | Win 8.1 64bit
Steam/Xbox LIVE/PSN: PerfectCr
My gaming tattoos
PerfectCr
Darth Gerbil
Gold subscriber
 
 
Posts: 7924
Joined: Wed Mar 17, 2004 7:02 am
Location: Orlando, FL

Re: GeForce Experience

Postposted on Sun Mar 31, 2013 8:00 am

FPS is dependent on the user and the game. In Torchlight 2, I get 60FPS and it feels pretty nice. In StarCraft 2, the in-game meter tells me I have 17FPS (my CPU has poor single-threaded IPC), however 17FPS in StarCraft 2 is fine with me. But as soon as one of the in-game cinematics comes on, I need more than 17FPS.
Star Brood
Gerbil First Class
Silver subscriber
 
 
Posts: 181
Joined: Wed Mar 21, 2012 4:57 am

Re: GeForce Experience

Postposted on Sun Mar 31, 2013 10:51 am

I am running the GTX 680 and have been running on max setting for everything with no issues so far. Skyrim, Borderlands 2, Mass Effect Trilogy, Dragon Age Origins and DA 2, all three Deus Ex game, etc. No issues with any of them at all.

Only time I had a issue was when I overclocked the CPU, i5-3570k, and the GPU. Thing got unstable and locked up a few times. No issues since I went back to base clock speeds.

So no I do not need some application setting my video setting for me only to have them set for way lower than my machine can run.
Khali
Gerbil XP
 
Posts: 332
Joined: Thu Dec 20, 2012 5:31 pm

Re: GeForce Experience

Postposted on Sun Mar 31, 2013 10:57 am

You can install it and NOT use it to actually change your game settings. I use it to automatically download new driver updates and to see what settings they recommend. A few settings I tweaked (on my own) in Far Cry 3 matched what they suggested. (660 Ti).
Asus P8Z77-V PRO | Core i5-3550 | EVGA GTX 780 Ti SC w/ACX | 16GB Patriot Viper DDR3-1866 | Fractal Define R4 | EVGA Supernova 750 G2 PSU | Dell U2712HM LCD | Win 8.1 64bit
Steam/Xbox LIVE/PSN: PerfectCr
My gaming tattoos
PerfectCr
Darth Gerbil
Gold subscriber
 
 
Posts: 7924
Joined: Wed Mar 17, 2004 7:02 am
Location: Orlando, FL


Return to Graphics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests