Green fringing in SLI with 7600 GTs

From the pixels, bits, and shaders to the graphic cards that power them. Discuss the latest from AMD and NVIDIA here.

Moderators: morphine, SecretSquirrel

Green fringing in SLI with 7600 GTs

Postposted on Sat Sep 02, 2006 5:51 pm

I'm seeing a weird artifact in SLI with a pair of GeForce 7600 GTs. It's like a flickering green fringing effect on certain pixels on the screen. Sometimes there are puple-colored pixels doing the same. Sometimes it's kind of subtle, but other times it really jumps out at you. The problem appears to be related to an image from the secondary card not making it over 100% intact to the primary card somehow. I tried to take a screenshot, but the artifacting doesn't show up in screenshots.

My basic test setup is like the one here:

http://techreport.com/reviews/2006q3/ra ... dex.x?pg=2

So far, I've tried to eliminate it by swapping things out, hardware-wise. I've tried:

-Two sets of 7600 GTs
-Two different driver revs (91.31 and 91.47)
-Two different copies of the P5N32-SLI SE Deluxe mobo, each with its own Core 2 Extreme X6800, 700W PSU, and 2GB of RAM
-Three different SLI bridge connectors

The image artifacts remain with any of these configs. This problem doesn't affect G71-based 7900-series cards on the same setup.

The only way I've found to eliminate the fringing artfact is to shut down, remove the SLI bridge connector, and boot back up. Running without the connector, the image looks perfect. Of course, that hurts performance, which isn't acceptable for testing.

Have any of you guys seen this problem with SLI and G73-based graphics cards? Any ideas for a possible fix?
Scott Wasson - "Damage"
Editor - The Tech Report
Damage
TR Staff
Gold subscriber
 
 
Posts: 1691
Joined: Wed Dec 26, 2001 7:00 pm
Location: Lee's Summit, Missouri, USA

Postposted on Sat Sep 02, 2006 5:56 pm

Still 0204 BIOS?

Try 0305 beta BIOS:
ftp://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/mb/sock ... e/0305.zip
C2D E6600@3Ghz(1.24V) | Asus P5B Deluxe | 4x1GB Kingston Valueram CL5 DDR2-667(1.95V)
Sapphire x1900GT 256MB | Eizo S2110W | 2xSeagate 320GB 7200.10 | Antec Neo He 550W EC
Shintai
Minister of Gerbil Affairs
 
Posts: 2369
Joined: Sat May 14, 2005 4:43 am
Location: Denmark

Postposted on Sat Sep 02, 2006 6:58 pm

Do you have enough power running? Artifacts in your gameplay can result from this.
Image
Nitrodist
Grand Gerbil Poohbah
 
Posts: 3280
Joined: Wed Jul 19, 2006 1:51 am
Location: Minnesota

Postposted on Sat Sep 02, 2006 8:27 pm

Nitrodist wrote:Do you have enough power running? Artifacts in your gameplay can result from this.


Well, these 700W OCZ PSUs do just fine with dual Radeon X1950 CrossFire and Quad SLI. Ya think I need more than 700W for a pair of 7600 GTs? ;)
Scott Wasson - "Damage"
Editor - The Tech Report
Damage
TR Staff
Gold subscriber
 
 
Posts: 1691
Joined: Wed Dec 26, 2001 7:00 pm
Location: Lee's Summit, Missouri, USA

Postposted on Sat Sep 02, 2006 8:54 pm

Try testing each card individually to rule out the possibility of a faulty card. Also check to make sure you have the latest BIOS.

Green fringing, eh? Sounds like subliminal messaging to 'go green' to me...;)
MixedPower
Gerbil Elite
Gold subscriber
 
 
Posts: 739
Joined: Fri Aug 18, 2006 7:10 pm
Location: Indianapolis

Postposted on Sat Sep 02, 2006 9:38 pm

Shintai wrote:Still 0204 BIOS?

Try 0305 beta BIOS:
ftp://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/mb/sock ... e/0305.zip


Thanks for the link. Didn't realize there was a new beta out. I tried it, and it didn't help. Doh.

MixedPower wrote:Try testing each card individually to rule out the possibility of a faulty card.


Way ahead of you. I tested each card individually, swapped in an entirely different set of cards, and also verified proper operation in SLI mode when not using the SLI bridge connector.

Sounds like nobody so far has any experience with this exact problem. I think I've been through the basic troubleshooting steps pretty thoroughly. This only seems to happen with 7600 GTs. Anybody here running a pair of those in SLI?
Scott Wasson - "Damage"
Editor - The Tech Report
Damage
TR Staff
Gold subscriber
 
 
Posts: 1691
Joined: Wed Dec 26, 2001 7:00 pm
Location: Lee's Summit, Missouri, USA

Postposted on Sun Sep 03, 2006 12:48 am

Do the cards behave the same on a non-C2D SLI system?
tu2thepoo
Gerbil Team Leader
 
Posts: 244
Joined: Thu Aug 15, 2002 3:42 pm
Location: WEBSITE OFF THE STARBOARD BROWSER, CAP'N!

Postposted on Sun Sep 03, 2006 4:22 am

Scott,the bottom card in SLI can often heat up a fair bit more than the other and cause some memory probs.Try lowering the RAM speed by 5-10Mhz and see if that fixes it.
Also you might want to check that your 12V rails are supplying enough power.
Fighterpilot
Minister of Gerbil Affairs
 
Posts: 2420
Joined: Wed Jun 29, 2005 5:29 am
Location: your girlfriend's bedroom...

Postposted on Sun Sep 03, 2006 8:12 am

Fighterpilot wrote:Scott,the bottom card in SLI can often heat up a fair bit more than the other and cause some memory probs.


That's a good thought. Maybe point a 120mm fan straight at the cards just as a test to see if it's heat. Or as fighter said, lower the core/mem speeds.
flip-mode
Gerbil Khan
Silver subscriber
 
 
Posts: 9084
Joined: Thu May 08, 2003 12:42 pm
Location: Cincinnati, OH

Postposted on Sun Sep 03, 2006 8:44 am

Have you tried a diffeent monitor cable?
What demo are you running when it happens, or is it on any demo?

You seem to have touched all the bases otherwise.

I find it really odd that the artifacting doesn't show up in screenshots.
For those that fought for it, freedom has a taste that the protected will never know.
-Unknown Veteran
Hoser
Lord High Gerbil
 
Posts: 8307
Joined: Sat Mar 02, 2002 7:00 pm
Location: In a lab playing with blood

Postposted on Wed Sep 06, 2006 8:40 am

Well?

Did you find the problem?

Inquiring gerbils want to know.
For those that fought for it, freedom has a taste that the protected will never know.
-Unknown Veteran
Hoser
Lord High Gerbil
 
Posts: 8307
Joined: Sat Mar 02, 2002 7:00 pm
Location: In a lab playing with blood

Postposted on Wed Sep 06, 2006 8:42 am

Hoser wrote:Well?

Did you find the problem?

Inquiring gerbils want to know.


Not yet. Working with Nvidia on it to see if they can help. We'll see...
Scott Wasson - "Damage"
Editor - The Tech Report
Damage
TR Staff
Gold subscriber
 
 
Posts: 1691
Joined: Wed Dec 26, 2001 7:00 pm
Location: Lee's Summit, Missouri, USA

Postposted on Wed Sep 06, 2006 9:02 am

I sense a heating issue ... My ex 7600GT use to run hotter then my older 6800Ultra. ... Running 7600GT in SLI would make the things more toasty.

EDIT: Scott i dont know but my friend had a the problem running 7900GT in SLI mode.. he had changed the bridge and the things were solved ... Hope it helps.
Intel i5 4670K @ 4.8GHZ|ATI Radeon HD 7970 (Stock)| 12 GB RAM (Stock)| Xtreme Music with G500 5.1 | Panasonic "TH-L42E60" @ 120 HZ.
Jigar
Maximum Gerbil
Silver subscriber
 
 
Posts: 4608
Joined: Tue Mar 07, 2006 4:00 pm

Postposted on Wed Sep 06, 2006 9:46 am

Jigar2speed5095 wrote:EDIT: Scott i dont know but my friend had a the problem running 7900GT in SLI mode.. he had changed the bridge and the things were solved ... Hope it helps.


Damage, in his original post wrote:So far, I've tried to eliminate it by swapping things out, hardware-wise. I've tried:

-Two sets of 7600 GTs
-Two different driver revs (91.31 and 91.47)
-Two different copies of the P5N32-SLI SE Deluxe mobo, each with its own Core 2 Extreme X6800, 700W PSU, and 2GB of RAM
-Three different SLI bridge connectors

The image artifacts remain with any of these configs. This problem doesn't affect G71-based 7900-series cards on the same setup.


It seems he's already eliminated the bridge as the problem.
For those that fought for it, freedom has a taste that the protected will never know.
-Unknown Veteran
Hoser
Lord High Gerbil
 
Posts: 8307
Joined: Sat Mar 02, 2002 7:00 pm
Location: In a lab playing with blood

Postposted on Wed Sep 06, 2006 9:56 am

My bad i didnt read it carefully.... :oops:
Intel i5 4670K @ 4.8GHZ|ATI Radeon HD 7970 (Stock)| 12 GB RAM (Stock)| Xtreme Music with G500 5.1 | Panasonic "TH-L42E60" @ 120 HZ.
Jigar
Maximum Gerbil
Silver subscriber
 
 
Posts: 4608
Joined: Tue Mar 07, 2006 4:00 pm

Postposted on Thu Sep 07, 2006 8:45 am

Hi Scott did you find the solution .. :)
Intel i5 4670K @ 4.8GHZ|ATI Radeon HD 7970 (Stock)| 12 GB RAM (Stock)| Xtreme Music with G500 5.1 | Panasonic "TH-L42E60" @ 120 HZ.
Jigar
Maximum Gerbil
Silver subscriber
 
 
Posts: 4608
Joined: Tue Mar 07, 2006 4:00 pm

Postposted on Thu Sep 07, 2006 9:12 am

Jigar2speed5095 wrote:Hi Scott did you find the solution .. :)


Damn man... it's only been 24 hours since the last time you asked, at which point he was consulting with Nvidia on the issue. Give him a couple days.
flip-mode
Gerbil Khan
Silver subscriber
 
 
Posts: 9084
Joined: Thu May 08, 2003 12:42 pm
Location: Cincinnati, OH

Postposted on Thu Sep 07, 2006 10:43 am

flip-mode wrote:
Jigar2speed5095 wrote:Hi Scott did you find the solution .. :)


Damn man... it's only been 24 hours since the last time you asked, at which point he was consulting with Nvidia on the issue. Give him a couple days.


Whats up with u flipy ... Did u had a fight with ur wife.. u seem to be in a very bad mood. :roll: Anyways i was just curious to know the solution of this problem.. I didnt knew you would be bothered with that :cry: :lol:
Intel i5 4670K @ 4.8GHZ|ATI Radeon HD 7970 (Stock)| 12 GB RAM (Stock)| Xtreme Music with G500 5.1 | Panasonic "TH-L42E60" @ 120 HZ.
Jigar
Maximum Gerbil
Silver subscriber
 
 
Posts: 4608
Joined: Tue Mar 07, 2006 4:00 pm

Postposted on Thu Sep 07, 2006 10:53 am

No, I'm not in a bad mood. :D
flip-mode
Gerbil Khan
Silver subscriber
 
 
Posts: 9084
Joined: Thu May 08, 2003 12:42 pm
Location: Cincinnati, OH

Postposted on Thu Sep 07, 2006 11:24 am

Damage wrote:
Nitrodist wrote:Do you have enough power running? Artifacts in your gameplay can result from this.


Well, these 700W OCZ PSUs do just fine with dual Radeon X1950 CrossFire and Quad SLI. Ya think I need more than 700W for a pair of 7600 GTs? ;)

Yeah I know the 700 Watt OCZ is not the problem , those are sweet :D
Core I7 2600K @ 4.6 | Asrock P67 Extreme 4 | 16 gig Corsair | EVGA Superclocked GTX 780 | Samsung 840 Pro SSD | Seasonic X-850 W

Phenom II 940 | Gigabyte MA78G-DS3HP | 2x2 gig G-Skill dr2 800 | 500 W Seasonic | WD 640 HDD | Sapphire 4890 1 gig
tsoulier
Minister of Gerbil Affairs
 
Posts: 2942
Joined: Mon Aug 09, 2004 6:17 am
Location: South Louisiana

Postposted on Fri Sep 15, 2006 12:58 pm

Here are some screenshots (well, photographs) of the 7600 GT SLI image problem.

http://techreport.com/etc/2006q3/7600gt-sli1.jpg

3DMark06 graphics test 2. Note the green "fringe" around the green "firefly" (brighter than the glow of the light itself) and on the bark of the tree stump.

http://techreport.com/etc/2006q3/7600gt-sli2.jpg

Better example. The sky in Oblivion. Green fringe around the clouds.
Scott Wasson - "Damage"
Editor - The Tech Report
Damage
TR Staff
Gold subscriber
 
 
Posts: 1691
Joined: Wed Dec 26, 2001 7:00 pm
Location: Lee's Summit, Missouri, USA

Postposted on Fri Sep 15, 2006 1:18 pm

Damage wrote:Better example. The sky in Oblivion. Green fringe around the clouds.

at least the fringing is in keeping with their branding . . .
leor
Maximum Gerbil
Gold subscriber
 
 
Posts: 4739
Joined: Wed Dec 11, 2002 6:34 pm
Location: NYC

Postposted on Fri Sep 15, 2006 1:49 pm

Why don't you swap them for a 512MB card?
Nutmeg
Gerbil Elite
 
Posts: 917
Joined: Fri Jan 20, 2006 12:37 pm
Location: The void which binds

Postposted on Fri Sep 15, 2006 4:10 pm

Judging by the screenshot of Oblivion, I'd say it's definately the cards themselves. Maybe you got a couple of bad cards there. Seems to be something with edges not being processed properly. Does it do it right away, or only after you've played for a while?
For those that fought for it, freedom has a taste that the protected will never know.
-Unknown Veteran
Hoser
Lord High Gerbil
 
Posts: 8307
Joined: Sat Mar 02, 2002 7:00 pm
Location: In a lab playing with blood

Postposted on Fri Sep 15, 2006 4:14 pm

I think he said he changed the cards out with same results
Core I7 2600K @ 4.6 | Asrock P67 Extreme 4 | 16 gig Corsair | EVGA Superclocked GTX 780 | Samsung 840 Pro SSD | Seasonic X-850 W

Phenom II 940 | Gigabyte MA78G-DS3HP | 2x2 gig G-Skill dr2 800 | 500 W Seasonic | WD 640 HDD | Sapphire 4890 1 gig
tsoulier
Minister of Gerbil Affairs
 
Posts: 2942
Joined: Mon Aug 09, 2004 6:17 am
Location: South Louisiana

Postposted on Fri Sep 15, 2006 4:20 pm

nVIDIA's got new beta forceware drivers, you could give those a shot. I'm not sure what changes they made to them yet though...
i5 750 | GA-P55-USB3 | 8GB DDR3 1600 | Radeon HD 6950 | 256GB m4 + 500GB Spinpoint F3 | Audigy 2 ZS | Corsair VX550W | Freezer 7 Pro | Lian Li PC-7FN | X-Silent fans | U2413 + 2209WA | Corsair K90 | Logitech G5 | ProMedia 2.1 | Win 7 Pro x64
MixedPower
Gerbil Elite
Gold subscriber
 
 
Posts: 739
Joined: Fri Aug 18, 2006 7:10 pm
Location: Indianapolis

Postposted on Fri Sep 15, 2006 4:28 pm

Just giving you guys an update. Not really looking for troubleshooting help at this point. Nvidia has reproduced the issue in-house and may have a sense of the cause. I'm definitely not alone here. Will let you know if they find a fix.
Scott Wasson - "Damage"
Editor - The Tech Report
Damage
TR Staff
Gold subscriber
 
 
Posts: 1691
Joined: Wed Dec 26, 2001 7:00 pm
Location: Lee's Summit, Missouri, USA

Postposted on Fri Sep 15, 2006 4:57 pm

How much should we bet theres a driver fix for it in a few weeks? :wink:
blah blah blah signature blah blah blah
Bauxite
Gerbil Elite
 
Posts: 615
Joined: Sat Jan 28, 2006 12:10 pm
Location: electrolytic redox smelting plant

Postposted on Fri Sep 15, 2006 6:30 pm

Ouch you weren't kidding ...the rendering of those frames looks awful.
"Green tinge" is putting it mildly. :o
Fighterpilot
Minister of Gerbil Affairs
 
Posts: 2420
Joined: Wed Jun 29, 2005 5:29 am
Location: your girlfriend's bedroom...

Postposted on Sat Sep 16, 2006 1:39 am

really glad I read this....I was just thinking of putting some 7600Gts in my build in SLI. I think I've decided against it. Not that I couldn't eventually get them to work, but I'm too lazy to work on them constantly. But I do like the look of the 7900GS :D
It is not who I am on the inside, but what I do that defines me.
Image
crazyjediman24
Gerbil XP
 
Posts: 345
Joined: Tue Jun 27, 2006 7:19 pm
Location: beneath Tristram

Next

Return to Graphics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests