Personal computing discussed

Moderators: SpotTheCat, Nemesis

 
loungnlizard
Gerbil In Training
Topic Author
Posts: 2
Joined: Sat Mar 25, 2017 3:55 pm

New build PC power issue

Thu Jul 27, 2017 1:51 pm

Hello everyone. I was hoping you could help me, with trouble shooting recent PC build with power start up issue.

New build PC power issue description: Mother board powers up for about 30 seconds shuts down and restarts cycle.

During the up time this is what I have observed.

- Activate power on with no drive plugged into power system.

- 2 system fans start also LED on fans start, the CPU cooler fan starts.

- the motherboard has four LED lights that activate in the lower right corner of the motherboard identifying
the CPU, DRAM, VGA and boot.

- Of the four LED indicators in the lower right corner of the board, The CPU LED lights up as power is applied.

- The CPU light and the DRAM light flicker back-and-forth about four times then the DRAM LED light remains on.

- The last 15 seconds of power on the LED light effects on the motherboard will be activated and they remain on.

After about 30 or 40 seconds the system powers down and cycle restarts.

New build components:

Motherboard
GIGABYTE GA-Z270X-Ultra Gaming LGA1151 Intel 2-Way SLI ATX DDR4

CPU
Core i5-7500 Kaby Lake Quad-Core 3.4 GHz LGA 1151

CPU cooler
CRYORIG H7 Tower Cooler For AMD/Intel CPU

SSD
WD Blue 500GB 2.5” SATA SSD

PSU
SeaSonic S12II 520 Bronze 520W ATX12V V2.3 / EPS 12V V2.91 80 PLUS BRONZE

DRAM
G.Skill Ripjaws V 16GB (2x8GB) DDR4-3200

Asus DVD burner

ROSEWILL ATX Case , Mid Tower Case with Blue LED Fan / Gaming Case for PC with Side Window Panel & 3 Fans Pre-Installed , Computer Case 2 x USB3.0 Port - NAUTILUS


Thank you for your responses!
 
DPete27
Grand Gerbil Poohbah
Posts: 3173
Joined: Wed Jan 26, 2011 12:50 pm
Location: Wisconsin, USA

Re: New build PC power issue

Thu Jul 27, 2017 2:20 pm

Does anything display on the monitor during this boot loop?
Main: i5-3570K, ASRock Z77 Pro4-M, MSI RX480 8G, 500GB Crucial BX100, 2 TB Samsung EcoGreen F4, 16GB 1600MHz G.Skill @1.25V, EVGA 550-G2, Silverstone PS07B
HTPC: A8-5600K, MSI FM2-A75IA-E53, 4TB Seagate SSHD, 8GB 1866MHz G.Skill, Crosley D-25 Case Mod
 
loungnlizard
Gerbil In Training
Topic Author
Posts: 2
Joined: Sat Mar 25, 2017 3:55 pm

Re: New build PC power issue

Thu Jul 27, 2017 4:55 pm

The solution to my power issue was that I had inserted the second DRAM4 memory stick into the incorrect slot. I had inserted into DRAM4_1 & DRAM4_2 while the correct slots were
DRAM4_1 and DRAM4_3. The DRAM LED light remaining on in the lower right hand corner of the motherboard was the clue. Remove one memory stick to test power would remain on and it did.
Then inserted second memory stick into correct slot and all was ok. Now going to setup BIOS and install OS.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest