Personal computing discussed

Moderators: Flying Fox, Thresher

Topic Author
Posts: 19
Joined: Tue Mar 18, 2008 5:52 am

ram help

Wed Apr 30, 2008 3:14 pm

helllo guys please need help fast., i just bought
a computer with no OS in it., i was planning to use the vista 32 bit i have at home but my dad gave me a new vista ultimate 64 bit as a gist the problem is i only have 2 gig of ram in my computer , is this enough or i have to buy extra 2 gig to make it 4? my spec is intel 6750, gigabyte ds3l p35 mobo and corsair 6400 xms 2 gig ram. another question can i just buy the extra 2 gig ram and plug it in ?
Lord High Gerbil
Posts: 8316
Joined: Sat Mar 02, 2002 7:00 pm
Location: In a lab playing with blood

Re: ram help

Wed Apr 30, 2008 3:20 pm

You should be ok with 2 gig. You can buy another 2 gig later if you think you need it.
For those that fought for it, freedom has a taste that the protected will never know.
-Unknown Veteran
Gerbil Elite
Posts: 754
Joined: Tue Jan 01, 2002 7:00 pm
Location: Edmonton, AB

Re: ram help

Wed Apr 30, 2008 3:22 pm

Install away
i7-4790k | Z87-A | 16GB RAM | Radeon RX460 | SSD; 2TB and 2TB | Dell 20"w | Win10
Gerbil God
Posts: 21472
Joined: Thu Apr 01, 2004 4:53 pm
Location: Orlando, FL

Re: ram help

Wed Apr 30, 2008 3:25 pm

Yeah, you should be fine. Your best bet down the road is to try and get a matching pair with the set you have.
Grand Admiral Gerbil
Posts: 10184
Joined: Thu Jun 19, 2003 3:11 pm

Re: ram help

Wed Apr 30, 2008 4:30 pm

Vista (or XP) x64 doesn't use significantly more memory than 32bit -- not enough that it would matter if you already have 2GB. The advice has always been "If you want to use more than 4GB (actually, more than about 3.2GB) you need to use x64." I'm not sure how that got turned around so that people think that "If you have x64, you need more than 4GB."

You'll be fine. The nice thing about starting with x64 is that when you upgrade to 4GB (or more) you'll be able to use all of it. If you have old hardware (particularly old USB peripherals like an ancient scanner or printer) you might have a bit of trouble finding x64 drivers; otherwise the minor incompatibilities can mostly be worked around (if you encounter them at all).

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests