Personal computing discussed

Moderators: SecretSquirrel, notfred

 
DancinJack
Gold subscriber
Minister of Gerbil Affairs
Topic Author
Posts: 2589
Joined: Sat Nov 25, 2006 3:21 pm
Location: Kansas

Ubuntu 9.04 x64 Sound

Wed Sep 23, 2009 12:51 am

I just installed x64 9.04 on my desktop here and i'm having issues getting the sound working. I have a GA-MA790X-UD4P and I'm using the onboard Realtek audio and can't seem to get it working. I have a suspicion that the digital output (optical) that i am using is causing the issue. Any ideas?
i7 6700K - Z170 - 16GiB DDR4 - GTX 1080 - 512GB SSD - 256GB SSD - 500GB SSD - 3TB HDD- 27" IPS G-sync - Win10 Pro x64 - Ubuntu/Mint x64
2015 13" rMBP Sierra
Sony RX100
 
notfred
Maximum Gerbil
Posts: 4176
Joined: Tue Aug 10, 2004 10:10 am
Location: Ottawa, Canada

Re: Ubuntu 9.04 x64 Sound

Wed Sep 23, 2009 8:08 am

I've got 9.04 x64 running on a number of boxes and the sound works on them, so it's not a base problem with the OS. All of my sound is analogue out though, not digital. Open up Volume Control->Preferences and ensure you have "IEC958" selected so it shows up as an option (usually a checkbox) and then enable that option.
 
DancinJack
Gold subscriber
Minister of Gerbil Affairs
Topic Author
Posts: 2589
Joined: Sat Nov 25, 2006 3:21 pm
Location: Kansas

Re: Ubuntu 9.04 x64 Sound

Wed Sep 23, 2009 4:23 pm

Did what you prescribed with no luck. I'm not quite sure what might be causing this. I have the analog cables so i might just try them.
i7 6700K - Z170 - 16GiB DDR4 - GTX 1080 - 512GB SSD - 256GB SSD - 500GB SSD - 3TB HDD- 27" IPS G-sync - Win10 Pro x64 - Ubuntu/Mint x64
2015 13" rMBP Sierra
Sony RX100
 
notfred
Maximum Gerbil
Posts: 4176
Joined: Tue Aug 10, 2004 10:10 am
Location: Ottawa, Canada

Re: Ubuntu 9.04 x64 Sound

Wed Sep 23, 2009 9:10 pm

Definitely give the analogue path a shot it is more likely to work out of the box than the digital. I expect the digital will work if you can just find the right option to enable it somewhere, but I'm not too experienced in playing around with the sound stuff.
 
just brew it!
Gold subscriber
Administrator
Posts: 44213
Joined: Tue Aug 20, 2002 10:51 pm
Location: Somewhere, having a beer

Re: Ubuntu 9.04 x64 Sound

Thu Sep 24, 2009 8:22 am

No experience with Ubuntu and digital out here either. But you don't happen to have a second sound card installed, do you? I've had some odd issues with audio on Ubuntu when multiple soundcards are present; it seems to confuse Pulseaudio.
The years just pass like trains. I wave, but they don't slow down.
-- Steven Wilson
 
Nitrodist
Grand Gerbil Poohbah
Posts: 3281
Joined: Wed Jul 19, 2006 1:51 am
Location: Minnesota

Re: Ubuntu 9.04 x64 Sound

Fri Sep 25, 2009 3:25 pm

Image
 
DancinJack
Gold subscriber
Minister of Gerbil Affairs
Topic Author
Posts: 2589
Joined: Sat Nov 25, 2006 3:21 pm
Location: Kansas

Re: Ubuntu 9.04 x64 Sound

Fri Sep 25, 2009 3:35 pm

So I switched out and tried the analog cables and it still didn't work right off the bat. Had to check some more channels in audio pref to get all the sound that I wanted. (Sorry, should have mentioned I have Z-5450's 5.1) Everything seems to be working fine now though. So for a summary, I'm now running them on analog with all six speakers working just fine. Thanks for the help guys.
i7 6700K - Z170 - 16GiB DDR4 - GTX 1080 - 512GB SSD - 256GB SSD - 500GB SSD - 3TB HDD- 27" IPS G-sync - Win10 Pro x64 - Ubuntu/Mint x64
2015 13" rMBP Sierra
Sony RX100

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests